Skip to content Skip to footer

Nevoi de somn

Tiparele de somn se vor schimba

Tiparele de somn se vor schimba de-a lungul primului an din viata bebelusului, inclusiv numarul de ore de care bebelusul are nevoie pentru a fi odihnit.

Desi exista numeroase studii si tabele normative cu nevoile de somn ale unui bebelus, cu siguranta bebelusul are ultimul cuvant. Parintii trebuie sa urmareasca somnul bebelusului si sa coroboreze informatiile cu tabelele normative, astfel incat sa ajunga la un program de somn ideal pentru bebe, in functie de nevoile individuale.

Prima luna: Nu uita, nu exista un interval prestabilit a ceea ce inseamna somnul „normal” al bebelusului. Intervalul variaza in functie de bebelus. Fiecare bebelus este unic si are nevoi de somn diferite, dar intervalul tipic in prima luna de viata este intre 16-20 de ore de somn din cele 24 de ore ale zilei.

 

De la 1 la 4 luni: Un bebelus la aceasta varsta doarme de obicei intre 14-17 ore pe zi. Intre somnuri bebelusul interactioneaza cu familia, mananca, este spalat sau schimbat de scutece. Bebelusii care sunt hraniti la san mananca mai frecvent – la 2 fiecare 2 ore,  decat bebelusii care primesc furmula – la fiecare 3 ore, deci si rutinele de somn sunt diferite in functie de programul de mancare.

 

De la 4 la 7 luni: Incepand cu varsta de 4 luni, nevoiele de somn scad la 13-16 ore de somn pe zi. In jurul acestei varste somnul se consolideaza si bebelusul doarme legat perioade mai lungi de timp, in principal datorita faptului ca stomacul creste si bebe reuseste sa manance mai mult si mai rar. Deasemenea in jurul varstei de 4 luni ciclurile de somn trec de la cele de bebelus la cicluri mature, ramanand astfel toata viata. Bebelusul va dormi mai mult noaptea si mai putin ziua, si va interactiona cu familia mai mult timp.

 

De la 7 la 11 luni: Un bebelus de aceasta varsta ar trebui sa doarma 12-15 ore pe zi. De la 6 luni bebelusii isi consolideaza somnul de noapte, devenind principala sursa de odihna. Acest somn poate fi de 10-12 ore legate. Pe zi bebelusul va face tranfitia de la 3 la 2 somnuri. Totusi, aceasta perioada este presarata de regresii de somn, pusee de crestere, aparitia dintilor, iar toate acestea pot perturba somnul de noapte al bebelusului. Parintii pot alege sa foloseasca metoda Supersleeper daca bebelusul nu doarte toata noaptea legat inca.

 

De la 11 la 12 luni+: Intervalul total de somn scade de la 12-14 ore pe zi, iar dupa varsta de 1 an bebelusul poate oricand face trecerea la un singur somn pe zi. Momentul cand acest lucru se va intampla este dictat de nevoile individuale de somn ale bebelusului. De obicei trecerea se face intre 15-16 luni, dar se poate intampla oricand intre 12-20 luni. Nu fortati bebelusul sa faca trecerea, nu incercati sa fortati procesul. Somnul ii este benefic.