Skip to content Skip to footer

Hotarul de la 4 luni

PRIMELE LUNI

In primele luni dupa nastere bebelusul va dormi mare parte din zi si din noapte, chiar si 20 de ore pe zi.

Bebelusii sunt diferiti, iar programul de somn este adeseori diferit, dar in primele luni, programul este influentat in primul rand de nevoia de hrana. Bebelusii alaptati mananca de obicei o data la 2 ore, iar cei hraniti cu formula, la 3 ore.

Ritmul cicardian sau ceasul biologic este un ciclu de 24 de ore care dicteaza corpurilor noastre , inclusiv ale bebelusilor nostri nevoile de somn, mancare si chiar si digestie. Observa bebelusul si tine cont de ritmul lui natural, astfel incat acesta sa reuseasca sa ramana treaz in timpul hranirii. Obiectivul este „disocierea hranirii de somn”, astfel vei avea un obicei in minus de eliminat din rutina de adormire a bebelusului.

Incearca sa hranesti bebelusul atunci cand este treaz si activ, ori imediat dupa trezire, ori cu suficient de mult timp inainte sa ora de somn, astfel incat acesta sa nu adoarma mancand.

MÂNCARE, INTERACȚIUNE, SOMN

Scopul nostru este sa obtinem un ciclu mancare, interactiune, somn.

Aminteste-ti ca bebelusii au nevoie de timp. Chiar daca acum ti se pare imposibil sa tii bebelusul de 2 saptamani treaz in timp ce mananca, asta nu inseamna ca peste alte 2-3 saptamani acest lucru nu va fi realizabil.

Nou nascutii pot dormi in orice conditii, dar ideal este ca bebe sa doarma de la inceput intr-un mediu confortabil, pentru a crea obiceiuri sanatoase si solide pe viitor. E nevoie doar de un patut si o camera linistita si intunecoasa. Nu uita ca perioadale de veghe la bebelusi sunt foarte scurte. Un nou nascut (0-6 saptamani aproximativ) va reusi sa trea treaz 45 min – 1 ora, indiferent cat de lung a fost ultimul somn. Aceasta perioada de veche este de cand s-au trezit pana cand a adormit la loc. Nu face greseala de a incepe rutina de adormire dupa ce a trecut o ora. Daca bebe se trezeste la 9 si, din observatiile tale, are nevoie de 15 minute ca sa fie adormit, ai timp de interactiune/hranire/schimbat scutece doar pana la 9:30, inainte sa trebuiasca sa-l pui iar in patut pentru ritualul de somn. Daca astepti prea mult, bebelusul va fi prea obosit. Odata ce a ajuns prea obosit, acesta se va opune adormirii (de obicei cu multe plansete), va dormi agitat si se va trezi capricios si te va intampina cu alte plansete. 

Schimbările fazelor somnului

Chiar daca nou nascutul tau dormea oriunde, indiferent de zgomote, lumini, agitatie in jur, in jurul varstei de 4 luni, bebe lasa in urma programul de nou nascut, iar succesiunea fazelor somnului se schimba.

Acesta trece la ciclul de somn matur pe care il va avea toata viata. Desi succesiunea fazelor somnului va se pastreaza la maturitate, lungimea ciclurilor de somn va creste treptat. Intre 4-7 luni este momentul ideal sa inveti bebelusul sa doarma independent, rezultand o calitate a somnului mai buna si mai multe ore de somn.

Desi ciclurile de somn sunt mai lungi, somnurile de zi vor fi mai scurte, fiindca bebe va fi reusi sa stea treaz mai mult intre somnuri.