Skip to content Skip to footer

Mediul de somn

Mediul de somn

Dormitorul in care doarme bebelusul trebuie sa fie un loc care sa induca somnul, o oaza de liniste.

Simplitatea este cheia. Nu transformati dormitorul in camera de joaca. Limitati culorile, printurile, tablourile jucause, jucariile expuse care se „holbeaza” la bebelus. Bebelusii nu fac prea bine diferenta intre un tablou care se uita la el sau o persoana reala. Pot fi speriati si sa refuze sa doarma pentru ca tabloul „nu doarme”. Evitati amplasarea unui televizor in dormitor.

Daca spatiul este limitat si nu aveti o camera separata pentru bebelus, incercati sa delimitati spatiile de somn al bebelusului, de somn al parintilor si de joaca.

Bezna ajuta bebelusul sa adoarma. Folositi draperii opace si faceti cat mai intuneric in camera. Daca puteti vedea conturul obiectelor din camera inseamna ca nu este destul de intuneric.

Îmbrăcăminte corespunzătoare

Patutul trebuie sa aiba o saltea ferma si atat. Nu lasati perne, jucarii sau paturici in patutul bebelusului. Imbracati bebelusul adecvat, folosind saci de dormit potriviti anotimpului, fara sa-l imboscanati.

 Cel mai important lucru este ca patul bebelusului sa fie ca un sanctuar al somnului. E locul in care se simte protejat, in care se relaxeaza si se simte in siguranta. Este invaluit in iubire si liniste. Nu folositi patutul ca loc de joaca si in niciun caz nu folositi patutul ca loc de pedeapsa. Riscati astfel sa risipiti sentimentul de confort si odihna, iar bebe se va simti captiv si va vrea sa evadeze.