Skip to content Skip to footer

Fazele somnului

Somnul solicită creierul

Desi nu pare, in timpul somnului, bebelusul munceste mult. In somn creierul formeaza conexiunile intre emisfere, care influenteaza dezvoltarea limbajului, a relationarii si a gandirii. Creierul inmagazineaza amintiri, formeaza sinapse si reface nivelul de energie. Cand bebelusul creste, creierul sau continua sa se dezvolte in timpul somnului, influentand direct functiile cognitive. In ciuda provocarilor, somnul este crucial in primii ani de viata pentru dezvoltarea creierului.

Dar maternitatea este plina de surprize si programul bebelusului la fel! Poate dura un timp inainte ca parintii sa ajusteze rutina de somn si sa invete cum sa ajute bebelusul sa doarma suficient. Bebelusii nostri nu vin cu un manual si este treaba parintilor sa descifreze cum merg lucrurile. Un nou nascut petrece aproximativ 50% din timpul in care doarme in Somn Activ, spre deosebire de un adult care petrece doar 20% din somn. La mijlocul ciclului de somn, bebelusul intra in Somnul Profund, cand respiratia este ritmica si bebelusul este linistit. Somnul profund este sfarsitul ciclului de somn, ceea ce inseamna ca bebelusul va avea o trezire scurta inainte sa intre in noul ciclu de somn.

Fazele somnului se schimbă

Dupa perioada de nou nascut, felul in care copilul adoarme si felul in care trece prin fazele somnului se schimba. Bebelusul, la fel ca un adult, adoarme linistit, dar inca este constient de ce se intampla in jurul lui si se trezeste usor. Apoi intra in faza de Somn Profund, trece iar in faza de somn linistit, ca abia in spre finalul ciclului de somn sa ajunga in Somnul Activ. Urmeaza scurta trezire si tranzitia catre urmatorul ciclu de somn.

Aceste cicluri de somn se deruleaza pe intreg parcursul somnului bebelusului si sunt separate de scurte treziri. Bebelusii pot avea dificultati in a adormi intre ciclurile de somn singuri si au deseori nevoie de ajutorul nostru.