Abordarea echilibrată
Daca esti pregatita sa incepi diversificarea cu bebelusul tau, iti poti pune intrebari legate de metoda pe care o vei aborda. Oare metoda traditionala cu piureuri sau autodiversificarea va fi metoda ideala pentru bebelusul tau?
Ce este metoda traditionala? Aceasta metoda implica de obicei hranirea bebelusului cu piureuri, cu o lingurita, sau chiar cu mici bucatele de mancare, dar este in general indrumata de adult.
Ce este autodiversificarea? Aceasta metoda implica oferirea de bucati de mancare, de obicei de la masa familiei, iar bebelusul se hraneste singur, experimenteaza, arunca sau mananca asa cum poate. Procesul este condus 100% de bebelus.
Vestea buna este ca nu trebuie sa alegi intre cele 2 metode.
O abordare echilibrata, in care nici una dintre cele 2 metode nu este exclusiva poate lua presiunea de pe umerii parintilor, dar si a copiilor. Multi parinti, inclusiv eu, am combinat cu succes piureurile si bucatile si am crescut copii independenti, fericiti si bine hraniti, care au o relatie buna cu mancarea si mananca variat.
Tehnic autodiversificarea sare peste hranirea pasiva de piureuri cu lingurita, dar contrar parerii adeptilor infocati ai bucatilor, asta nu inseamna ca piureurile trebuie evitate cu orice pret. O abordare echilibrata, atunci cand bebelusii sunt hraniti responsabil, nu este in detrimentul nimanui.
Tehnici de hrănire
O tehnica de hranire a piureului poate fi servirea de lingurite pline, pe care bebelusul le manuieste, astfel ca acesta conduce pe deplin procesul de hranire, hotarand daca vrea sa manance si ce cantitate. Daca bebelusul refuza sau nu reuseste sa duca linguritele la gura, puteti incerca si varianta in care apropiati lingurita suficient de gura copilului astfel incat acesta sa trebuiasca sa se intinda si sa ia mancarea din lingurita. Astfel bebelusul nu va astepta pasiv sa fie hranit, ci va fi implicat si va putea decide.
De fapt, piureurile sunt o textura importanta pe care bebelusii trebuie sa o descopere si cu care trebuie sa exerseze. Atat copiii cat si adultii au in dieta obisnuita piureuri sau mancare cu textura de piure: supe crema, piure de cartofi sau de legume, iaurt. Perioada de diversificare este foarte scurta, obiectivul fiind ca intre 9 si 12 luni bebelusul sa manance singur bucatele sau chiar sa stie deja sa manuiasca lingura.
Nu exista o metoda, un meniu sau o cantitate ideala universale dintru diversificare. Alegeti metodele cu care va simtiti cel mai confortabil, nu fiti stricti, mereu vor exista exceptii, adaptati. Hraniti-va bebelusul cu incredere dupa metoda care se potriveste mai bine familiei voastre. Bucurati-va de proces si faceti din masa o experianta pozitiva si fara presiune.