Gestionarea meselor
Ce mananca copilul meu nu defineste succesul meu ca mama. Sa hranesti copii este dificil.
In timpul meselor vorbeste cu copilul tau si ghideaza-l. Fa mesele cat mai placute:
Mananca asezat. Incepe diversificarea cand copilul poate sta nesustinut asezat. Foloseste un scaun inalt special cu baza stabila.
Incurajeaza explorarea. Cel mai probabil bebelusul se va juca cu mancarea lui. Incurajeaza explorarea texturilor si gusturilor. Lasa-l sa bage mana in mancare, sa o arunce sa se mazgaleasca.
Nu-l sterge la gura dupa fiecare inghititura. E dificil pentru tine, dar e o oportunitate de invatare. Vor fi zile cand gandul ca bebe arunca cu mancare pe pereti va vi de neconceput. E ok, o zi in care e hranit cu lingurita sau i se impun limite stricte il vor invata alte lucruri noi. Fa in asa fel incat sa te simti si tu confortabil.
Introdu ustensile. Ofera-i inca de la inceput ustensile. Chiar daca il hranesti tu, ofere-i o alta lingurita pe care sa incerce sa o foloseasca. Te va surprinde dexteritatea unui bebelus.
Ofera-i un pahar de apa sau lapte. Un pahar de apa sau lapte la masa, pahar deschis, nu biberon sau sticle speciale, poate pava drumul catre renuntarea la biberon in jurul varstei de 1 an. In jurul varstei de 9 luni, bebelusul ar trebui sa reuseasca sa bea apa independent din pahar.
Serveste monoportii. Nu hranii bebelusul direct din oala, caserola, container. Nici macar nu pune o portie mare in farfurie cu gandul ca ce ramane bagi la frigider. Bebelusii sunt sensibili si saliva de pe lingura poate altera foarte repede mancarea ramasa. Serveste o portie mica sau atat cat crezi ca va manca bebelusul. Poti sa ii reumplii farfuria daca nu s-a saturat.
Povesteste-i bebelusului despre mancare. „Acum mananci piure de morcovi. Este moale si un pic lipicios. Are gust puternic, dulceag. E portocaliu si arata apetisant.” Descrie cat de mult poti mancarea. Aceste explicatii vor da roade mai tarziu. Copilul va avea un vocabular legat de mancare, va stii ce ii place si ce nu, va cunoaste texturile favorite. Copilul va stii sa iti ceara, de ce refuza si il vei intelege mai bine. In loc sa iti spuna „nu imi place mancarea” sau „e scarbos” copilul va intelege exact ce nu ii place si vei primi explicatii detaliate: „E prea crocant. As vrea sa mananc ceva mai moale si mai usor de mestecat.”
Nu te ambitiona. Bebelusul sigur o va face! Daca bebelusul refuza o mancare, nu insista. Pur si simplu incearca sa o servesti mai tarziu. Expunerea repetata va crea in timp varietatea de care bebelusul tau are nevoie in dieta.
Mancarea de siguranta. Incearca sa servesti la orice masa si o mancare pe care bebelusul o cunoaste astfel incat sa se simta confortabil.
Mananca cu bebe. Incearca pe cat posibil sa mananci cu bebelusul. El va manca mai increzator daca are un exemplu. Eu nu am reusit sa mananc cu copilul pana in jurul varstei de 2 ani. Pur si simplu orele lui de masa nu coincideau cu nevoile mele. Totusi mancam de multe ori cu el in preajma, mancaruri pe care i le ofeream si lui. Nu uita hranirea bebelusilor nu este un set de reguli. Cea mai buna metoda este aceea cu care te simti confortabil.
Nu fi prea insistent. Cand bebelusul se staura va intoarce capul, va arunca mancare pe jos sau va incepe sa se joace cu ea, poate chiar va plange. Nu fi insistent. Bebelusul stie cand este satul. In plus nu exista vreo dovada stiintifica ca daca bebelusul mananca mai mult inaine de somn acesta va dormi mai mult sau mai bine.
Bucura-te. Bucura-te de peioada diversificarii si de orice mica reusita la mese. Bucura-te de bebelus, de maninile lui murdare si de fata lipicioasa. Construiesti fundatia unei relatii de-o viata cu mancarea.